fredag 29 oktober


Tiita & lär

Detta var vad vi gjorde i skolan, vi målade ut mag och tarm systemet på hästen, muskler och skellettet :)
Det var mycket lörorikt och roligt! Vi blandade kyl lera med karamell färger.

Efter det så red vi lektion och då hoppade och gjorde lydnads övningar, kan rita upp övningen senare när jag orkar :)



27 oktober

Igår slutade jag vid 1 så jag åkte ut till stallet då, jag red Mexico. Och precis när jag hade sadlat klart och allting så började det regna såklart. Men men det hindrade mig inte, så jag red mot paddocken men det var verkligen för kallt ute så jag red in i ridhuset och red där, det var skönt att ha tak över huvudet och att det var vindstilla. Jag red mycket i volter och minskade dem mer och mindre. Först var han mycket stel men sen halva passet  mot mitten och slutet var han verkligen fin och verkligen ville arbeta och fortsätta jobba ryggen. Sedan red jag hem och fy vad jag frös när jag kom till stallet brr. Men det vara på med ingelas jackan som räddar min vinter haha. Sedan var det bara att hoppa upp på Sina och rida ut med Amanda och Giles. Åh herregud vad Sina var pigg, hon drog 2 ggr. Och sedan ville hon inte skritta osv.. gud jag hade full shåå med henne, och lixom hon som ska ta det lugnt och vara lugn!




Min världens bästa och finaste Sina <3

hjärta



Nu ska jag ut till stallet och rida min älskade Sina. Tror jag ska rida med min syster till Paddocken och hjälpa henne att bygga upp lite hinder om hon ska hoppa. Vi får se :) kommer mer uppdatering senare troligen om hur dagen varit osv..

prinsessan sessan

Sådär ja nu är min design fixad lite mera men den är inte klar än, tror jag ska ändra om så det blir svart bakgrund men vet inte. Det är min syster som gjort den, giles.blogg.se :)

Juste jag har glömt att berätta om min lilla shettis Sessan, som vi har haft sen jag var 3½-4 år.
Hon är så himla söt, hon är svart och pytteliten. Vi gjorde mycket tillsammans, som t.ex när jag målade med vattenfärg ute på ett bord med parasoll så hade jag vattenfärgerna och vattnet på Sessans rygg när hon gick lös och åt jämter mig haha. Och hon gick lös i våran trädgård och ibland kom hon ingående i vårat hus om dörren var öppen haha. Hon har även varit med mitt i city och vandrat i trädgårdsföreningen LÖS haha då min syster tappade bort henne.  Vi har fortfarande kvar Sessan, när vi fick henne var hon 9 och nu är hon redan 23 år! Lilla gumman, men tyvärr har vi inte henne hemma längre då kinda ridklubb lånar henne och har henne på ett ridlekis och hon rids 2 ggr i veckan av småbarn, det är bra så hon får göra något, vi är ju alldeles för stora för henne! Hon älskar att bli körd också, det har vi gjort mycket med henne! :)

Här kommer en bild på sötnosen! :')



25 oktober

tja tja bloggen ;) skoja haha.

Igår så red jag ut med Linn hon på Terika och jag på Toppen haha. Herregud vad kul det var, har inte ridit den lilla muppen på 2½ år. Det är min systers gamla tävlingsponny, en b ponny. Som har kommit hem igen men ska säljas igen, han är världens charmtroll. Så någon som känner någon som är intresserad av en rosettplockande b ponny, hör av er! Men vi red iallafall ut för han behöver komma igång, och jag tror inte det var några problem för honom att ha mig på ryggen direkt, lixom en gång i veckan orkar han. Men han var iallafall skit pigg och drog iväg och galoppera på stället haha söt, men han måste verkligen ridas nu för så kan han ju inte göra när en liten unge sitter på, så han måste skärpa sig. Men det var så kul iallafall haha.

Sedan red jag och Linn ut igen, fast med Terika och Sina, vi red och pratade hela turen♥ det var kul och hästarna njöt, sedan mötte vi mamma som gick med jalle och mötte oss så jag red med honom som handhäst när vi travade så han fick röra sig lite och sen tog Linn över och även hon red med honom som handhäst hehe lilla jalle. Det var så himla skönt ute igår, kallt fast sol. Och vi märkte att nu är det jägare ute så man vågar ju knappt rida i skogen, man får rida på öppna fält osv så dom ser oss.

Anledningen till att det ej blivit uppateringar om träningar osv är för att Sofia (tränarn) är bortrest så har ej tränat för henne med Mex denna vecka, men på lördag är det igång igen. Ska bli roligt! :)

Toppen <3 
Amanda lärde toppen att göra vacker hov så det gör han fortfarande :)
har ingen bra bild på det så den där gamla får duga! :)
                                                             



burrigt väder

Ush vilken regnig dag det varit idag, men jag tog mig till stallet idag ändå :)
Red på Sina gumman och hade en annan liten ponny som handhäst, det gick jätte bra. Sina är så pigg och glad!
Sedan, bestämde jag mig för att rida bort till paddocken med dem där min mamma var, där red jag även Succe igen, han var lite busig idag och bockade några ggr, och han ville verkligen göra byten hela tiden och när han inte fick det "som han ville då han ville byta" så sparkade han bakut hehe. Men det gick bra med honom, han är som Sina att det tar i tag att få igång dem men när han väl blev varm så blev han jätte mjuk och fin, kul! Det är så kul att rida lite olika hästar nu, spec när min gumma är dräktig! Men gud vad blöt jag blev av regnet, frös ihjäl på vägen när jag red hem! Och juste eeh på vägen hem så red jag förbi ett hus vi alltid rider förbi för att komma till paddocken, sen ser jag att någon man kollar på mig i fönstret men jag tänker inte mer på det, sedan hör jag bakom mig att det kommer någon, och han mannen var det som sprungit ut och bara skrek på mig " ´du rider inte här en gång till , höör du det !? ". Han var läskig och han har ingen rätt att skrika så för det är inte hans mark jag rider på, vilken idiot alltså. Nåja det finns gott om nötter här i världen.

Hmm vad ska jag ha för bild till detta inlägg då, det är så tråkigt utan bilder. Nå jag vet, tror än del undrar vem Succe är, så här kommer en bild på Rebecca (ägaren) och Succe :)



lite uppdatering

Oj vad dåligt jag har uppdaterat men har inte hunnit. Jag har ridit Sina ut i skogen hela veckan vilket hon tycker är jätte roligt och hon är jättepigg! :) och jag älskar känslan när jag rider ut själv på henne och hon bara lyser av lycka av att tycka det är så skönt och så roligt att få komma ut ur hagen och se sig lite omkring. Jag har inte ridit Mex mycket denna vecka tyvärr red bara ut på honom i onsdags och gud han var sprallig, tror det var djur i skogen som sprang runt oss hehe. Har ni märkt att nu när älgjakten är igång är hästarna mer spralliga ute, jag tror de känner på sig att det är något som händer inne i skogen, och dem känner ju mer lukter och hör mer än vad vi gör. Så detär ju inte så konstigt om det skulle vara så menar jag.

Igår (torsdag) slutade jag tidigt, redan vid 10, så då åkte mamma och jag ut till stallet och jag tog en skön sväng med sina, det var så sjukt fint väder med sol och allt! Sedan åkte jag och mamma bort till mammas och våra kompisar som har stall 500m bort, där vi rider i paddocken på bilderna. De har iaf lite hästar. Och jag red två av dem, Shoppe och Succe. Jag red dem på banan och det var kul kul, shoppe red jag först och han var väldigt känslig och man kunde inte ta så mycket i honom men han var fin att rida men rätt speciel, sedan red jag Succe och han hade världens steg haha, han var lite tittig och stirrade på saker hela tiden men när han väl jobbade vilket han gjorde efter ettag var han mycket fin.

Idag (fredag) är det stalldag i skolan så då ska det ridas, longeras och visa häst vid hand. Sedan får vi se om jag åker ut till sina, beror på hur frusen jag är efter denna kalla och snöiga dag.




Jag & Sina 2007 i vårt förra hem på landet. <3

14 oktober


                                                                                      
Dagens ridpass bestod av uteritt för både Sina och Mex.

Amanda (min syster) och jag red ut först på jalle och mexico en låång skön runda.
Sedan red jag Amanda och Linn ut på Loppan, Sina och Terika. Måste bara säga att haha gud vad pigg Sina var idag, hade full shå med henne haha. Har tagit det lugnt senaste veckorna pga dräktigheten och hon har varit lite slö, men idag, hon ville inget annat än att spriinga. åh hon är så söt när hon är sprallig! :)

höstbilder

PS.
Jag har märkt att det är tråkigt att läsa bloggar utan bilder, har hyffsat mycket bilder. Men lovar att mer bilder kommer, (hästbilder). Därför ska jag ta med kameran till stallet idag och ta lite fina höstbilder på hästarna :)

måste berätta

Jag måste bara berätta detta!!
Igår när mamma stod och borstade på Sina så ropade hon på mig " emiliiie kom det rör sig här inne", så självklart sprang jag dit och kände på hennes mage med handen och jag kände hur det rörde sig där inne :') Sina stod så snällt där och sedan ändrade hon ställning att stå på. Det var väldigt fashinerande och roligt, det bara pirrade i magen på mig, och nu längtar jag bara ännu mer till början av maj då fölet beräknas komma ut :) ! Min lilla tjej ska bli mamma ♥

Sina är i 5½ månad så så stor är fölet som jag ringat in här nedanför :)



Jag kommer följa fostret genom den här mätningen på bilden!

vinter




Film från i vintras när jag och min snutt tolkade med sina ♥

Åh vad jag längtar lite till vintern ändå, trots att det är kallt och jävligt så är det också väldigt mysigt! Att pullsa i snön och rida sena vinter ritter i vita snön och se ut över hela stan som lyser. mys! Och ha med sig varm choklad och bullar till stallet.  Och att tolka efter sina är så himla kul både vi och sina älskar det, tyvärr blir det dock ingen tolkning i år efter henne eftersom hon är dräktig :/ sorligt. Men det får vi ta igen nästa vinter igen!!
På tal om att hon är dräktig ska jag skiva ett roligt inlägg som kommer in senare :)

Här är en till film, ser det inte härligt ut men snön på alla granar.



träning 2

Igår var jag som sagt och red dressyr med Mexico för Sofia Bengtsberg igen.
Det var verkligen mycket givande även idag och lärde mig mycket. Kan berätta lite om vad vi gjorde för övning.
Först värmde jag upp på en volt så att han blev lite mjuk och fokuserad. När det kändes bra red jag ut på övning som gick ut på lite rakrikning, lite skänkel vikningar och lite böjt spår. Se bild nedan.
Mexico var väldigt fin idag och det gick mycket bra, dock var han lite stel i vänster varv men alla hästar har väl ett svagare varv. Han jobbade på mycket bra och även jag haha det bara rann svett om mig, helt slut och ja idag har jag världens träningsverk! Han är inte direkt någon lättriden häst om man säger så. Men han är verkligen rolig! I slutet så jobbade vi honom lång och låg vilket sofia tyckte var väldigt bra att göra när jag rider fram och sen rider av. Väldigt nyttigt för honom. Här nedan kommer övningen, (inte så fint ritat )

Glömde filma igen! ska försöka komma ihåg nästa gång. Så bild på övning kmr istället.


12 oktober




Ber om ursäkt för hur det är filmat, haha.

Red på banan idag med Mexico bus. Han var mycket spänd i början för det är ju så spännande med allt runt omkring ;) Men det släppte sedan och han blev väldigt mjuk och fin. Imorgon är det träning för oss två som gäller, ska bli jätte roligt, ser fram emot det :)!

Efter jag ridit Mexico red jag ut på Sina i grimma och grimskaft, älskart!
Red en skogstur / över ett fält :)

Föresten, ush vad läskigt det är att älgjakten har börjat, vågar ju knappt rida någonstanns!
Man får vara försiktig och använda reflexer.



betsling

Det som jag/min familj reagerar mycket på när vi är på tävlingar är hur endel folk har sina bett på hästarna. Jag menar betten är så pass viktiga att om man inte kan själv så kanske man ska fråga någon som är riktigt kunnig. Jag har alltid fått hjälp av min mamma, men hon har lärt mig mycket om det. Och jag har förstått hur viktigt det är. Jag ser ungar rida på allt för långa bett, hängande bett, för hårtsatta bett osv. Så jag tänkte att lite fakta om det vore bra. Jag har själv inte varit någon expert men nu har jag verkligen insett hur svårt det kan vara och hur viktigt det är.

" Det är inte bettet som avgör hur skarp det är, utan det är ryttarens hand "

Här nedan kommer bra fakta

Bild 1. tredelat bett som ligger korekkt i längden.
Bild 2. Om det tvådelade bettet är för långt riskerar det att trycka uppe i hästens gomm.
Bild 3. Fel storlek på bettet kan leda till klämskador eller skavsår i munnen på hästen.
Bild 4. Det raka bettet anses vara mildare än de delade betten för att det raka ligger still och minskar risken för klämm.


För att påverka dessa reflexer så lite som möjligt är det viktigt med ett väl tillpassat betsel. Det är också bra att tänka på att det inte finns något egentligt utrymme i munnhålan för ett betsel. När munnen är stängd fylls landområdet av tungan som gomtaket. Med tanke på platsbristen är det följaktigen bättre med ett tunnare bett än ett tjockare.

Tredelat bett
Ett tredelatbätt är att föredra framför ett tvådelat eftersom de tre länkarna ligger bättre med tanke på de förutsättningarna som finns. När det tvådelade bettet ligger över tungan skapas en skarp brytpunkt som lätt trycker mot gomtaket.


Daglig Visitation

Daglig visitation är något som många av oss hästmänniskor glömmer eller framförallt slarvar med.
Detta är viktigt så att man får en god koll på sin egna häst och så att den alltid mår bra.
Här kommer lite viktig information om hästens dagliga visitation.


Temperatur
Kroppstemperaturen kan variera mellan olika hästar men normalt ligger den mellan 37,2 till 38, 2 grader. Du tar tempen i hästens ändtarm. 

När du ska ta tempen ska du, ur säkerhetssynpunkt, stå vid sidan av hästens svans. Lyft på svansen och för försiktigt in termometern i hästens ändtarm. För att termometern ska glida in lättare ta lite vaselin på den. Håll i termometern ordentligt, ha gärna ett snöre om termometern som du håller i. Efter en minut piper termometern och du kan läsa av vilken temperatur hästen har. Glöm inte bort att torka av termometern efter användning.

Andning

En häst i vila andas ungefär 8 till 16 gånger i minuten.

Puls
Hör ihop med hjärtat och hur det pumpar. Du känner pulsen genom att hålla två fingrar på ett blodkärl under käken vid hästens ganasch eller vid kotan. Hästens hjärta slår ungefär 28-40 slag per minut vid vila, vid ansträngning blir pulsen snabbare. Maxpulsen är cirka 180-240 slag per minut.

Slemhinnor
Ska vara svagt laxrosa i färgen. När hästen är sjuk kan slemhinnorna bli betydligt ljusare, nästan gulaktiga i tonen. Om du trycker med fingret på hästens tandkött ska ditt vita fingeravtryck”återfärgas nästan genast när hästen är frisk.

Benen
Hästarna rör sig mycket i hagen därför är det viktigt att känna och kolla egenom hästens ben så att det inte finns några sår.

Svansen
Kolla även egenom hur det ser ut under svansen om det är skitigt eller liknande. Håll det rent.

Kroppshållningen
Ser hästen normal ut som den brukar.

Ögon/öronen
Ser hästen onormalt hängig ut eller fullt normal. Är öronen som dem ska.






träning 1

Igår så tränade jag dressyr för Sofia Bengtsberg för första gången med Mexico.
Det gick mycket bra och jag är jätte nöjd. Hon var över förväntningar en bra tränare att rida för, hon var verkligen jätte bra. Och jag måste säga att så mycket jag lärde mig av henne igår på bara en timme, det var roligt.

Hon förklarade att eftersom Mexico är rätt så het, så spänner han sig för mycket och nu har han lite underhals. Och där med vill hon att genom de här träningarna jag ska träna för henne ska vi få honom att verkligen jobba med hela överlinjen. Och att få honom att ridas fram till bettet så att han får med sin bakbenen ordentligt. Och det tog ett tag men i slutet var han verkligen jätte fin och jag kände verkligen skillnad i både traven och galoppen.
Hon var noga med att beskriva att hon tycker man ska vara konsekvent i sin ridning och att varje övergång ska ridas ordentligt. Bra övergångar är väldigt mjukgörande.
Och eftersom jag kände så stor skillnad från början sen till slutet så tyckte hon vi kommit en bra bit på vägen, vilket var kul.

Tvärr
så glömde jag kameran hemma så kunde inte filma den gången, men nästa onsdag är det träning igen och då ska kameran med!

Not till mig själv: Vi kom fram till att jag har en svag innerskänkel som inte riktigt orkar hänga med ibland, men det ska vi jobba på!

Denna bild får avsluta detta inlägg. Synd att jag ej har bild/film från träningen.


sina snuttan

Sina, hon måste vara världens underbaraste och gulligaste häst!
Hon vet inte vad ond betyder, i hennes hjärta finns det bara kärlek rakt egenom. Hon har lärt mig så mycket ♥

Men nåja det jag skulle berätta var att jag märkt att sina är lite rolig på olika sätt. Som när jag rider ut med sadel och träns och allt är hon oftast jätte pigg och allert och drar ibland. Men när jag rider ut med grimma och ett grimskaft rakt ut i skogen och rider runt där så är hon hur lugn som helst och lyssnar på minsta signal. Det är så kul att se för hon älskar verkligen att vara "naken" från utrustningen och få ridas fritt.

Och jag har märkt att när jag rider dressyr, ett vanligt dressyrpass på banan så är hon ja glad fast inte hyperglad, och tycker mest det är jobbigt haha. Men när jag står i lugn och ro innan passet och pysslar med henne, borstar henne länge, borstar egenom svansen, knoppar henne och sätter på vitt shabrak och lindor så blir hon en helt annan häst. Hon tycker själv att hon är jätte fin och det märks verkligen, hon är mycket gladare och mer arbets villig och tycker det är roligt att visa upp sig lite pimpad.

Hon är så söt min lilla gymma och jag kommer verkligen att sakna att rida dressyr på henne nu när hon är dräktig och ska ta det lugnare. Men det stoppar mig inte från att rida henne, hon ska ridas ändå lugnt och fint. Hon skulle inte må bra av att bara stå i en hage och glo, hon vill ut och se sig omkring och få göra något hon med. Så vi ska ut och lulla i skogen i vinter/vår.



är hon inte vacker :' ♥

ändrar

Designen håller på att fixas, är klar snart ! så snart ser det lite roligare ut här :)


lång & låg

Att rida lång och låg innebär att vi ber hästen att sänka sitt huvud med bibehållen tygelkontakt. När vi gör detta kommer gravitations krafterna att börja verka och vilja tynga hästen nedåt/framåt mot marken. För att hästen skall kunna länga sig med fortsatt balans krävs alltså att extensorerna, d.v.s. muskulaturen på halsens ovansida och rygglinjen utför en statisk kontraktion. De ”håller emot” så att hästen inte faller framåt, börjar springa och/eller blir tung i handen. En häst som känns tung i handen kan aldrig balansera sig bakifrån. Den unga, svaga hästen kan dock kräva lite mer stöd än en äldre, välriden häst. Samtidigt så kommer hästen att flytta lite av sin vikt bakåt för att undvika att dråsa i backen. Den är alltså samlad på bakbenen trots att den går i en låg form. Jag hör alltför ofta kommentarer där ryttarna är rädda för att rida hästarna i låg form eftersom de tror att det sliter på frambenen. Felaktigt utfört är det mycket belastning på frambenen, i synnerhet kotor och senor, men å andra sidan sliter all felaktig ridning på hästen och fördelarna med låg form överväger vida nackdelarna.

(tagen fakta från hippson)



Tips på bra artikel http://www.horseandhuman.com/post/Hur-bygger-hasten-ryggmuskler.aspx

måndag



Red dressyr i paddocken på Mexico idag, gick jätte bra. Först var han lite stel och uppstressad men sedan släppte det och då blev han väldigt mjuk och fin! ett + för hur han jobbade ryggen idag när jag jobbade han i två punkt sits. Mycket rolig dag. Och idag åt vi massor med kanelbullar i stallet, kanelbullens dag <3


Mexico


Josefin Mellström - Mexico

Skrev i tidigare inlägg om att jag kommer rida Mexico men att jag återkommer mer så det gör jag nu.
Eftersom Sina är betäckt och jag vill rida markarbete/dressyr så kom vi fram till att det blir perfekt att jag ska börja rida dressyr på Mexico, jag själv vill utvecklas och det ska bli jätte roligt. Och Mexico vill bli dressyrhäst också ;) Ska träna för Sofia Bengtsberg på Staby Gård en gång i veckan, samt rida honom några ggr själv i veckan.  Det här ska bli så roligt och redan på Onsdag börjar första träningen!
Tack mellis för att göra detta! <3

ridövning



Detta är en jätte bra och lätt övning som vi gjorde i skolan idag.
* Rid halva mittvolten
* När du kommer till de blå konorna vid 15 m volten rid då in i den 15m volten
* Sedan ut i mittvolten igen och rid halva sedan vid blå konorna sväng in på 10 m volten.
* Och sen gör så ett par gånger och gör sedan lika dant i andra varvet.
*Det blir typ som en 8a.
Jag tyckte mycket om den övning och hästarna blev väldigt mjuka såklart :)

Har tänkt att vi gör alltid övningar i skolan och dem kan jag dela med mig av här!

sina dressyr



SINA f.1991 min lilla flicka är redan 19 år.
Hon är helt otroligt underbar. Dock tappar jag henne ibland i yttersidan detta träningspass, men det har jag jobbat på :)

RSS 2.0