mysdag i stallet
The worlds greatest
Idag ska jag ha en riktig pysseldag i stallet, jag slutar kl 1 så då åker jag ut direkt.
Jag känner för att rida ett dressyrpass på banan. Och så ska sina få ett rejält borstnings pass.
Jag älskar min lilla pärla.
Och jag bestämt mig för att skriva ett "Sina schema" här varje vecka om hur veckan läggs upp.
(Mest för min egen skull). Men ju längre in i dräktigheten hon kommer ju lugnare får hon gå.
v.39
söndag - Dressyrpass i ridhuset
Måndag - uteritt
Tisdag- uteritt
onsdag- dressyrpass
torsdag- uteritt/vila
fredag- uteritt
lördag- vila
söndag- uteritt/vila
tips på bra bok
Skriven utav Michael Peace & Lesley Bayley.
TÄNK SOM DIN HÄST, en jätte bra och nyttig bok som jag rekomenderar.
De förklarar i början av boken hur viktigt det är att lära känna sin häst.
Här nedan kommer ett par frågor de tycker att varje människa som äger häst bör tänka egenom.
* Älskar du din häst eller tycker du bara om den?
* Är du rädd för hästen?
* I så fall hur stor del av tiden tillsammans med hästen är du rädd eller ängslig?
* Varför har du häst?
* Hur mycket är du beredd att engagera dig för att lösa de problem som uppstår?
design
Vem är jag?
Min älskade sina & jag.
En kort presentation som säkerligen inte kommer vara så intressant. haha.
När jag var tre år så fick jag och min syster våran första shetlandsponny som heter Sessan, vi har henne fortfarande kvar men hon är utlånad till kinda ridskola. Sen Sessan kom växte mitt intresse och hon läre mig grunderna, sedan fick jag en B-ponny som hette Wildvinter han var bara 4 år, busig. När jag var liten så var jag rätt så rädd av mig, men Wildvinter lärde mig att övervinna rädslan, han var väldigt pigg och allert vilket ledde till att min rädsla försvann. När han kom kunde han ingenting, minns första gången vi skulle hoppa honom, han kom knappt över en pinne på en halv hink. Men efter mycket jobb så blev han allt en bra ponny. Juste ja jag måste ju nämna mina sjukt dåliga tävlingsnärver, jag har inga sådana. Mitt största problem, jag klarar inte av pressen på tävlingsplatserna. Jag har endast tävlat klubbtävlingar samt clear rounder med Wildvinter. Men jag har blivit säker på att nu vill jag börja tävla lite, men sina är betäckt så det går ju inte nu. Men innan så jag har låtit min syster tävla både wildvinter och min nuvarande häst sina som jag nämner mer om sedan. Jag hade wildvinter i 4 år och han blev tävlad upp till LA sedan sålde vi honom. Jag fick då min älskade Sina, ett D-ponny sto, som köptes som storhäst men hon blev ponny hur lätt som helst. Sina rider jag mycket dressyr på och min syster tävlar henne i hoppning och där är hon väldigt bra. Nu är Sina betäckt och beräknas föla i början av maj, så på henne kommer jag bara lite lugn skogsridning på vilket är lite tråkigt men väldigt kul när hon väl får föl. Men i år har jag special idrott då min vän Josefin Mellström som vi även delar stall med lånar ut sin häst mexico som jag ska rida dressyr på, återkommer mer om det senare. Kul!
Jag går på hästgymnasiet i linköping, och där har vi lite roliga clinicar ibland för duktiga ryttare, så det är något jag kommer dela med mig utav när dessa clinicar kommer ske.
Jag har lärt mig all min ridning utav min mamma. Hon är kunskapen själv. Som ett levande häst lexikon.
Ni kanske vill veta lite om min mammas hästbakgrund, vad vet jag.. säg till isåfall :)
bra fakta om skänkelvikning
Skänkelvikning hjälper ryttare och häst att förstå hjälpernas samverkan.
Skänkelvikning brukar ridas på diagonal linjen (snett igenom), eller halvt igenom, men även på många andra ställen på ridbanan.
I skänkelvikning är hästen ställd i nacken, från rörelseriktningen och rak i bålen.
Man rider skänkelvikning för att göra hästen lydig för hjälperna och att lösgöra den samt att förbereda den för skolorna.
När man lär in skänkelvikning börjar man i skritt och nöjer steg med ett par steg sidvärts, utan att kräva för mycket tvärning. Därefter kan man öka stegen i skänkelvikning och sedan också rida den i trav, det är viktigt att man inte tappar takten i traven.
- Vikten: är rakt överhästen men ändå väl med i rörelse riktningen.
- Inner skänkeln: får hästen att flytta sig åt sidan. Skänkelläget brukar vara bra strax bakom sadelgjorden, eller längre fram eller bak beroende på om hästens fram eller bakdel behöver påverkas.
- Ytter skänkel: är framåtdrivande och hindrar hästen att förböja sig, tvära för mycket eller slippa ifrån den inre skänkelns tryck.
- Båda skänklarna: är framåtdrivande.
- Inre tygeln: ställer hästen och understödjer.
- Yttre tygeln: leder hästen, visar riktningen och hindrar hästen att förböja sig.
Hästen ska gå undan för skänkeln, inte dras av tygeln.
- Vanliga fel: Att man förböjer hästen i innersidan. Den ska bara vara ställd i nacken – räta ut den. Akta dig för att bli fast i inre tygeln.
- Att bakdelen kommer före, Framdelen ska leda rörelsen. Räta ut hästen , minska tvärningen och rid mer framåt än åt sidan (inre sida är det håll som hästen är ställd åt).
galopp övning
Galoppera korta intervaller, så att hästen orkar bära sig i galoppen. Håll ett tempo där galoppen är rund, luftig och tretaktig, korta den lite men inte så den tappar takten. Rid på volt, träna övergångar mellan trav och galopp, där bogarna är på plats (passa ytterbogen i övergångarna, och att hästen bär sig i form)När detta funkar provar du övningen i skritt och galopp (OBS! korta intervaller)
När hästen är stadigare: Rid på volten, ställ igenom innersidan (ytterbogen på plats). Galoppera och minska volten och tempot, fortsätt galoppera, öka volten och låt galoppsprången bli större och luftigare (öka inte galoppen mer än att du kan behålla formen). Denna övningen kan också användas i traven. När detta fungerar, kan du också. Galoppera på volten, ha hästen ställd och lagom formad efter spåret. Prova att rida den utåtställd med bibehållen takt och balans (ett halvt varv räcker till att börja med). Rakrikta hästen försiktigt och ställ tillbaka den rätt igen. Denna övningen kan också användas i traven. Förvänd galopp går bra att börja med när hästen lätt och ledigt kan bära sig i "rättvänd" galopp. Börja med att Rida förvänd galopp på långsidorna , bryt av innan hörnen.
ridövning
M-C: Hörnpassering i trav.
C-"blocken": Rid en halv 10m volt, sedan övergång till skritt mellan blocken eller konerna (dom blåa fyrkanterna).
Blocken-blocken: Skritt på rakt spår fram till punkterna, där gör man som en kvarts framdelsvändning så man byter riktning. Rakrikta och gör samma sak vid nästa punkt.
Block- A: Övergång till trav och rid den halva 10m volten.
A-F: Hörnpassering i trav.
F-M: Galoppfattning och galoppera långsidan ner. Övergång till trav vid M, sedan börjar övningen om.
En bra övning som får hästarna både raka och mjuka. Det är viktigt att göra övning i båda varven :)
hästblogg
jag tänkte att detta skulle vara en typ av hästblogg åt dressyrhållet mest, och delvis lite annat när jag känner för det, känner att jag vill skriva av mig ibland. Dock kommer jag inte skriva om min privata vardag, endast om hästar och tankar.
Men i min hästblogg kommer det innehålla tips, tränings övningar och lite smått och gott som jag tycker är intressant. :) jag kommer självklart inte komma på alla tipsen själv, men ser jag något osv så delar jag med mig utav det.